Reisverslagen

  ______ooOOoo______

 

Oude Tonge - Goes - Oude Tonge

         

Zaterdag 3 september 2005,

Vandaag gaan we met de Linka varen. Wij hadden de eigenaar reeds vorig jaar beloofd dat we dit zouden doen en belofte maakt schuld.

Ondanks het feit dat ik al enkele tijd rondloop met veel pijn in mijn rechterbeen, zien we blij uit naar deze zeiltrip.

Wij zijn op het afgesproken uur aan boord en na alles even bekeken te hebben en de nodige uitleg van de schipper gooien we te lijnen los, het is dichte mist en meteen wordt ik  ( Mazzel) aan het roer gezet. Door een smal kanaaltje varen we weg uit Oude Tonge, alles is verpakt in melkachtig wit, aldus kijkend op het scherm van de kaartplotter varen wij verder , het is erg druk, er was nochtans prachtig weer voorspeld.  Dit is weer eens wat anders, we hebben al met redelijk wind gevaren met veel wind, met heel veel wind, met grote golven, redelijk grote golven en hele grote golven. Nu bijna geen wind vlak water en heel dichte mist. Wat we nog nooit gedaan hebben is met mooi, rustig, met zon en juist genoeg wind om heerlijk te zeilen  gevaren. Als ik  nu al zo van zeilen hou, wat moet het dan bij heerlijk lekker mooi zonnig beetje winderig zeilweer zijn.

                       

Het is een heel rustige dag geworden, regelmatig passeren wij een sluis daar zie je pas hoe overvol het op die rustige Zeeuwse wateren is. In de namiddag varen we via een lang kanaal Goes binnen, er is een zwemwedstrijd in het kanaaltje en we moeten enkele uren wachten voor we het haventje inkunnen. Amaai wat een drukte en iedereen wil er eerst in, het is net of de haven wegloopt als ze er niet eerst in kunnen, plotseling scheert er een boot aan bakboord iedereen voorbij en botst in volle vaart op een boot die afgemeert ligt, met de nodige schade, ruzie en veel lawaai tot gevolg. Geef mij de open zee maar, liever flink wat wind en golven maar alle ruimte om zulke zotten te ontlopen.

Nadat we afgemeerd zijn gaan we op verkenning uit en maak ik meteen gebruik van dat mooie vuurtorentje(wc) dat is ook weer eens wat anders.

S'avonds is er een BBQ samen met de mensen van de vereniging van Toerzeilers. Het is een heerlijke avond geworden, prachtig weer, lekker eten en veel gezellige mensen. Op het einde van de avond hebben de mannen dan ook nog mooie liederen gezongen ook The pirate heeft zijn stem laten klinken en kreeg veel bijval. Dit is zeker voor herhaling vatbaar we denken erover ons volgend jaar lid te maken van de Toerzeilers zelfs als we nog geen boot hebben en zeker bij de volgende BBQ op het appél te zijn met voldoende zang materiaal. Rond middernacht kruipen we moe maar heerlijk voldaan ons kooike in, ik neem wel nog een pijnstiller want de pijn in mijn rechterbeen wil maar niet wijken.

 

Zondag 4 september 2005,

              

Na een goede nachtrust voor The pirate en ook voor mezelf, ondanks de pijn.  eten wij een heerlijk ontbijt met spek en eieren, dan vertrekken wij terug richting Oude Tonge, vandaag is er geen mist en kunnen wij genieten van de mooie omgeving op de Oosterschelde. Het is weer enorm druk,, er moet worden opgekruist, blijkbaar is het de gewoonte dat iedereen met iedereen een wedstrijdje doet waardoor men elkaar regelmatig de loef afsteekt, hier is het een heel andere manier van zeilen, de open ruimte de rust en kalmte en de heerlijke deinig van de open zee ontbreekt.

Vandaag is het de beurt aan The Pirate om te sturen wat hij vol vivre doet.(Mazzel)

Het is vanaf 's morgens al dringen om in het sluisje van Goes te geraken. Sommigen proberen om voor te kruipen, alhoewel men de sluis ingaat volgens volgorde van aankomst.

Het kanaal van Goes afvaren gaat vandaag veel vlotter dan gisteren met de zwemwedstrijd.

    

Na nog  een sluis komen wij op de Oosterschelde. Ook hier is het weer dringen, een schip dat wil voorkruipen, wordt door de sluiswachter ter orde geroepen en mag als allerlaatste de sluis in. Het is er erg druk, op de Oosterschelde, de wind komt op de kop, daarom wordt er opgekruist, door het opkruisen ontstaan er soms gevaarlijke toestanden, Luc neemt na enkele rakken het roer van mij over, de schippers kennen hun schip en zijn thuis op dit vaarwater, dus gebeuren er geen ongevallen.

Nog een sluis en wij zijn terug in Oude Tonge, daar gebeurt het dan, Zowel Mazzel als ikzelf staan klaar om met een tros de ponton op te springen om de Linka vast te leggen, ik spring als eerste op de ponton, waneer Mazzel springt zie ik haarl door haar knieën gaan. Inez neemt de tros over van Mazzel en wij leggen de Linka vast. Mazzel kreunt van de pijn en kan geen voet voor de andere meer verzetten. Wij moeten haar aan boord zien te krijgen, dadelijk gaat de sluis open en moeten wij afvaren, Luc komt ook ter hulp en met vereende krachten krijgen wij Mazzel aan boord en leggen haar in de kooi van de voorpiek.

Het is een domper op de stemming, zij neemt nog een pijnstiller maar die werkt niet meer, de pijn overheerst alles. Wij leggen de Linka aan in Oude Tonge vlak aan de haveningang, daar kan ik met de wagen de kade op.

Mazzel wordt geholpen door Luc en Inez naar de auto gebracht. Ik besluit Mazzel direct naar het Jan Palfijnziekenhuis te Merksem te brengen.

Via de spoed wordt Mazzel opgenomen voor verder onderzoek. (THE PIRATE)