Reisverslagen

  ______ooOOoo______

 

Vlissingen – Londen

   

Zaterdag 30 april , 2005

 

Zaterdagmiddag is het dan zover, rond de middag vertrekken wij richting Vlissingen ,eenmaal daar komen wij midden in feestend Nederland terecht het is namelijk Koninginnedag even rond rijden en dan een foontje van Arjen die verteld waar en hoe wij moeten rijden en dan zijn we er zo.

 

Arjen is al op vrijdagmorgen vertrokken in Willemsdorp en deze middag in Vlissingen aangekomen Dia en Linda reizen deze avond met de trein naar hier, zij zijn nu nog volop feest aan het vieren in Dordrecht.

 

Uitladen , auto wegzetten en de boot verkennen dan samen met Arjen de stad in en ook wat van het feestgewoel genieten met een lekker ijsje.

 

Terug aan boord nemen wij een kleine avondmaaltijd met soep die ik op vrijdag gekookt heb en zelfgebakken brood. Dan een oproep van Dia ze staan aan het station Arjen gaat hun afhalen even later een oproepje van Arjen zij zullen later aan boord komen eerst gaan hun nog wat eten .

Nadat iedereen terug aan boord is gekomen wordt alles opgeborgen, zeevast gezet en kruipen wij in onze kooien want morgen is het vroeg dag.

 

Zondag 1 mei, 2005

                

 

Zondag morgen 5 uur loopt de wekker af, snel wat toilet gemaakt een beetje ontbijten en dan afvaren, eerst door een kleine sluis iets dat Herman en ik nooit gedaan hebben het lijkt erger dan het is en al heel snel zijn we op weg. 

 

Wij varen net buiten de vaargeul en regelmatig passeren er ons grote vrachtschepen. Na een uurtje houd Dia het voor bekeken en duikt in de kooi ze voelt zich niet zo lekker, slapen is een goede remedie tegen zeeziekte.

 

Om beurten sturen wij ,we varen met grootzeil en fok maar ook de motor staat er nog bij, alhoewel ik liever zeil geeft dit toch wel meer snelheid.

De zon komt erdoor en voor het eerst kunnen wij van mooi weer genieten al zeilend op de zee.

 

Herman is meestal bezig met plotten en het logboek bijhouden Arjen controleert regelmatig ook ik ga regelmatig positie bepalen, positie in de kaart brengen en het logboek bijvullen. De mannen zijn zeer tevreden over mijn werk. In de vroege namiddag als Dia terug boven is gaat ook Arjen wat rusten. Op een gegeven moment zijn Herman en ik alleen bezig met de boot, dat geeft een zeer goed gevoel.

 

Rond 15.30h porren wij Arjen en Dia, daar wij dicht in de buurt van de Shippinglane zijn en Arjen dan zelf het roer wil, hij stuurt ons beiden naar onze kooi.

 

Op een gegeven moment word ik wakker van een zware slag de boot schommelt enorm ik schiet overeind maar het blijkt niks te zijn. De voorbijvarende grote zeeschepen veroorzaken soms hoge golven.

 

Het zijbord van Herman zijn kooi is erdoor afgebroken Arjen zegt dat alles ok is en dat we verder moeten rusten rond 18.30h roept men ons aan dek. Ik word gelijk zeeziek snel naar boven, maar de puts moet erbij komen een keertje de vissen voeren en iets later ben ik weer ok

 

Dia gaat nadat iedereen een beetje gegeten heeft terug rusten en ook Arjen volgt kort daarop.

Linda komt ook eens een keertje boven kijken en blijft wat keuvelen met mij, sinds deze namiddag staat de autopilot aan zo heb je meer bewegingsvrijheid, goed uitkijken is de boodschap, een stipje in de verte is zeer snel een héél groot schip.

 

Op een gegeven moment raakt Linda in paniek over een witte stip in de verte. Alhoewel Herman peilde dat er niks aan de hand was is zij toch haar vader gaan roepen maar ook hij zei: niks aan de hand, uiteindelijk werd er dan toch enkele graden koers gewijzigd en kon Arjen terug zijn kooi opzoeken.

 

Dan zie ik in de verte een grijze schaduw, is dat nu Land ??? Linda erbij gehaald tja we weten het niet..... blijkt dan toch land te zijn.

Ondertussen genieten wij van een prachtige zonsondergang en stilaan beginnen wij de lichtjes van de boeien en het land te zien .

 

Als het donker is staan Arjen en ik op wacht Dia is terug in de kooi gegaan Herman ligt aan de plottafel te slapen ook Linda is weer onder zeil. Rond 01.40h heeft Herman nog een laatste keer geplot en is dan verder gaan slapen in zijn kooi deze keer.

 

Op de Theems varen is wel anders dan op zee het is vrij druk en regelmatig worden wij opgelopen, een zeer groot schip vaart wel erg kort naast ons door het heeft een enorme golfslag de boot schommelt verschrikkelijk je hoort in de kajuit allerlei dingen vallen. De mast raakt bijna het water zo scheef gaan wij dit was wel even schrikken maar al vlug is de rust terug gekeerd. Op een gegeven moment als Arjen in de kajuit op de GPS gaat kijken kruip ik op de zitbank om een goed uitzicht te hebben en stoot daarbij tegen de gashendel, amaai..... wat een lawaai. Arjen is er bliksemsnel bij en zet de gashendel terug in de goede stand. Alles is terug ok, de anderen slapen de slaap der rechtvaardigen.

 

Rond 04.00h kan ik mijn ogen niet meer open houden en stuurt Arjen mij naar beneden om Herman te porren. Ik doe nog eerst een positiebepaling en kruip dan in mijn kooitje, tot 06.30h ben ik echt buiten westen.

 

Maandag 2 mei, 2005

 

     

 

Ik word wakker van een hevig geschommel en hoor Dia en Herman praten ..... het is iets over een sleepboot.

Als ik boven ga kijken zie ik dat het regent, Dia vraagt al snel of ik het roer wil overnemen.

 

Ik trek snel mijn zeilkleding aan en neem het roer over even ben ik erg bang maar al snel sta ik rustig te sturen.

 

Dia maakt ondertussen wat warme thee voor ons.

Herman gaat mij beneden een boterhammetje smeren maar ik heb het te druk om op te eten, als hij mij nadien wat komt bijstaan en uitlegt hoe ik op het GPS scherm mijn koers kan zien wordt ik rustiger en kan wat eten en drinken.

 

Ik ben wel fier op mezelf dat ik de Theems tot aan de Tower Bridge heb afgevaren. Daar heb ik het stuur aan Arjen over gegeven om de jachthaven in te varen. Eind goed al goed.